Zakonet e përbashkëta të njerëzve jetëgjatë në Greqi, Japoni dhe Sardenja

A e dini se në disa pjesë të botës njerëzit jetojnë më gjatë? Këto zona quhen zona blu.
Ky emër u përdor për herë të parë nga autori Den Buetner, i cili në hulumtimin e tij shënoi zona të tilla në hartë me qarqe blu.
Banorët e zonave blu shpesh jetojnë deri në nëntëdhjetë apo edhe njëqind vjeç.
Përveç një jetëgjatësi të gjatë, ato karakterizohen edhe nga forma e mirë fizike, si dhe shëndeti mendor.
Disa nga këto zona janë ishulli Icaria në Greqi, Kalifornia në Shtetet e Bashkuara, Okinawa në Japoni, Gadishulli Nicoya në Kosta Rika dhe Sardenja në Itali.
Pas viteve të kërkimit në këto zona, Buetner arriti në përfundimin se të gjithë banorët kanë dy gjëra të përbashkëta: zakone të mira shëndetësore dhe përfshirje sociale.
Procesi i plakjes nuk mund të ndalet, por këto janë mënyra se si mund të kontribuoni në një jetë më të gjatë.

Pini kafe ose çaj
Njerëzit në zonat blu pinë deri në tre filxhanë kafe gjatë mëngjesit. Me kalimin e ditës, ata kalojnë në çaj, dhe pas orës 5 të pasdites në verë.
Përveç ndihmës në ruajtjen e peshës, kafeja dhe çaji furnizojnë trupin me lëndë ushqyese që ngadalësojnë plakjen dhe ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve kronike.
Pirja e këtyre pijeve bëhet në shoqëri, e cila duket katartike dhe relaksuese.

Mëngjesi është i detyrueshëm
Ne nuk hamë apo pimë gjatë natës, kështu që jemi të uritur dhe të etur në mëngjes, edhe nëse nuk e ndiejmë.
Trupi ynë ka nevojë për ujë për të filluar proceset e tij, kështu që një gotë ujë duhet të jetë gjëja e parë që merrni sapo të zgjoheni.
Ne marrim “karburant” për të filluar ditën dhe vakti i mëngjesit duhet të jetë i bollshëm dhe i larmishëm.

Krijoni një rutinë të mëngjesit për të shmangur stresin
Njerëzit në zonat blu flenë kur ndihen të përgjumur dhe zgjohen pa ndonjë orë alarmi.
Kështu, ata shmangin stresin, i cili konsiderohet si një vrasës i heshtur dhe i bën dëme të konsiderueshme trupit tonë.
Vendosja e një rutine të mëngjesit na ndihmon të jemi më të suksesshëm dhe efikas, dhe shumë njerëz të suksesshëm pohojnë të zgjohen para orës pesë të mëngjesit dhe të mos ndihen të stresuar.
Disa hulumtime kanë treguar gjithashtu se njerëzit e mëngjesit jetojnë më gjatë se ata që kanë zakon të qëndrojnë zgjuar deri vonë dhe të flenë deri në mëngjes.

Flini mjaftueshëm
Zogjtë e natës zakonisht nuk bëjnë gjumë të mjaftueshëm, duke pasur parasysh se një i rrituri ka nevojë për të paktën 6, dhe në mënyrë ideale 8 orë në ditë.
Fikni ekranet para gjumit, lejoni që drita natyrale e mëngjesit t’ju zgjojë dhe shmangni aktivitetin e tepërt fizik para gjumit.