Covid-19/ Në SHBA zbulohet pilula që përgjysmon rrezikun e shtrimit në spital

Një mjekim eksperimental ka rezultuar i suksesshëm në provat e përkohshme klinike.
Tableta “molnupiravir”, iu dha dy herë në ditë pacientëve të diagnostikuar kohët e fundit me këtë sëmundje.
Prodhuesi amerikan i barnave Merck tha se rezultatet e tij ishin shumë pozitive. Ai tha se do të aplikonte për autorizimin e përdorimit emergjent të ilaçit në SHBA në dy javët e ardhshme, çka do të sjellë ulje të numrit të të shtruarve në spital.
Dr Anthony Fauci, këshilltari kryesor mjekësor i Presidentit amerikan Joe Biden, tha se rezultatet ishin “lajme shumë të mira”, por kërkoi kujdes derisa Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) të kishte shqyrtuar të dhënat.
Nëse autorizohet nga rregullatorët, molnupiravir do të ishte ilaçi i parë oral antiviral për Covid-19.
Pilula, e cila u krijua fillimisht për të trajtuar gripin, është krijuar për të futur gabime në kodin gjenetik të virusit, duke parandaluar përhapjen e tij në trup.
Një analizë e 775 pacientëve në studim zbuloi: 7.3% e atyre që iu dhanë molnupiravir u shtruan në spital, që krahasohet me 14.1% të pacientëve të cilëve iu dha një placebo ose pilulë dummy nuk kishte vdekje në grupin molnupiravir, por tetë pacientë të cilëve iu dha një placebo më vonë vdiqën nga Covid.