Kamp për emigrantët në Shqipëri/ “The Sun” publikon planin për të transferuar emigrantët nga Britania në Shqipëri

Mediat britanike kanë bërë të ditur se emigrantët e paligjshëm që do të hyjnë në Mbretërinë e Bashkuar do të ndalohen dhe do sillen në kampin e Shqipërisë.

Sipas “The Sun”, emigrantët e paligjshëm do të fluturojnë 1.500 kilometra në një qendër në det të hapur në Ballkan, ndërsa kërkesat e tyre janë duke u përpunuar. Kërkesat e azilit në Mbretërinë e Bashkuar do të trajtohen sipas këtij plani, ndërsa emigrantët të qëndrojnë në Shqipëria.

Sekretarja e Brendshme Priti Patel shpreson se perspektiva do të pengojë ata që planifikojnë të bëjnë kalimin e rrezikshëm. Ajo tha se mbrëmë qeveritë “duhet të jenë në gjendje të marrin në konsideratë çdo mundësi të vetme” kur merren me azilkërkuesit. Zyrtarët në Londër dhe kryeqytetin shqiptar Tiranë thuhej se ishin afër arritjes së një marrëveshjeje për qendrën e përpunimit.

Një burim i brendshëm tha: “Sekretarja e Brendshme e ka bërë të qartë se ajo dëshiron që kjo të ndodhë. Negociatat janë në një fazë teknike. Tani jemi në detajet e shkëlqyera siç janë vendndodhja dhe numrat e saktë. ”
Krijimi i një qendre përpunimi dhe pritje jashtë Britanisë është pjesë e Projektligjit të ri për Kombësinë dhe Kufijtë. Propozimi vjen mes presionit në rritje për të vepruar pas një rekordi kalimesh ilegale prej 17,000 rastesh në Britaninë e Madhe nga Franca brenda një vit.

Ministrat gjithashtu duan të shkatërrojnë bandat e kontrabandës së njerëzve që kërkojnë mijëra paund për kalimet. Mbretëria e Bashkuar dhe Danimarka gjithashtu kanë zhvilluar bisedime për ndarjen e një qendre përpunimi në Ruandë në Afrikë.
U zbulua një vit më parë se Qeveria po konsideronte krijimin e një qendre edhe në Ishujt Ascension – 4,000 milje larg në Atlantikun e Jugut. Mbretëria e Bashkuar aktualisht nuk ka marrëveshje dypalëshe me shtetet e BE -së për kthimin e azilkërkuesve.
Çështja e kalimeve të emigrantëve shihet si shumë e dëmshme për Qeverinë. 30 deputetët konservatorë në të ashtuquajturin Grupi i Forcave Kufitare po kërkojnë veprime. Francës i janë premtuar 54 milionë funte për të ndihmuar në ndalimin e rrjedhës së kalimeve.
Kohët e fundit u shfaqën pamjet e një stërvitjeje që tregonte avionë të blinduar të përgatitur për të kthyer anijet me drejtim Anglinë.