“Zonja kancelare ik! Ke 9 vite që mbështet diktaturën”/ Merkel u prit me protesta

Kancelarja gjermane, Angela Merkel, ka nisur një tur në Ballkan në prag të largimit nga politika. Ajo ishte fillimisht në Serbi, ndërsa sot ka mbërritur në Shqipëri.

Sipas gazetës gjermane, Frankfurter Rundschau, vizita e saj në Ballkan ka dritë-hijet e saj.

“Europa ka interes gjeostrategjik që të pranojë këto vende në BE,” tha Merkel. Por gazeta shkruan se rruga e integrimit për këto vende është shumë e gjatë.

“Praktikisht kudo mungon sundimi i ligjit dhe aftësia teknike e administratave- në shkallë të ndryshme. Korrupsioni dhe nepotizmi janë të shfrenuara. Mediat e pavarura dhe shoqatat kritike civile janë nën presion në rritje. Tendencat autoritare mbizotërojnë aty-këtu,” shkruan gazeta.

Duke iu referuar presidentit serb, Aleksandër Vuçiç, gazeta shkruan se ai dominon prej 9 vitesh politikën me tendenca autoritariste. Që prej verës së shkuar, ai qeveris praktikisht edhe pa opozitë. Për këtë arsye, politikanët e opozitës në Serbi thonë se vizita e saj nuk sjell ndonjë gjë.

Kurse aktivistët e lëvizjes qytetare Preokret e pritën kancelaren me një parullë në gjermanisht, ku lexohej: “Ikni zonja Merkel. Ju keni mbështetur diktaturën për 9 vite”.