Largon stresin dhe mbron shikimin/ Ja fruti që duhet konsumuar shpesh

Kivi është një frut i pasur me vitaminat C,K,E, gjithashtu me acid folik dhe kalium.Farat e tyre të vogla të zeza janë të ngrënshme, ashtu si lëkura kafe, edhe pse shumë preferojnë të qërojnë kivi para se t’i hanë.
Më poshtë do të gjeni disa nga ndikimet pozitive që ka ky frut në organizmin tonë pas konsumimit të tij.

Ata ndihmojnë tretjen
Kivi ka shumë fibra, të cilat dihet se kontribuojnë në tretjen më të mirë . Ata gjithashtu përmbajnë një enzimë proteolitike të quajtur aktinidinë që mund të ndihmojë në zbërthimin e proteinave. Një studim i fundit zbuloi se ekstrakti i aktinidit që përmbante aktinidinë rriti ndjeshëm tretjen e shumicës së proteinave.

Ata forcojnë sistemin imunitar
Të pasura me lëndë ushqyese dhe plot vitaminë C, kivit sigurojnë rreth 273% të sasisë së rekomanduar ditore të vitaminës C në vetëm një filxhan. Vitamina C është një lëndë ushqyese e rëndësishme për forcimin e sistemit imunitar dhe parandalimin e sëmundjeve. Një studim zbuloi se kivi mund të rrisë funksionin imunitar dhe të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të tilla si ftohja dhe gripi, gjë që është veçanërisht e rëndësishme për grupet me rrezik të lartë siç janë të moshuarit mbi 65 vjeç dhe fëmijët e vegjël.

Ata ndihmojnë në kontrollin e presionit të gjakut
Kivi jo vetëm që siguron një nxitje shtesë për sistemin tonë imunitar, por gjithashtu na ndihmon të kontrollojmë presionin e gjakut. Një studim i vitit 2014 zbuloi se substancat bioaktive në tre kivi në ditë mund të ulin presionin e gjakut më shumë se një mollë në ditë. Në planin afatgjatë, kjo mund të nënkuptojë një rrezik më të ulët të sëmundjeve që mund të shkaktohen nga presioni i lartë i gjakut, të tilla si goditja në tru dhe sulmi në zemër.

Ata mbrojnë kundër humbjes së shikimit
Degjenerimi makular është shkaku kryesor i humbjes së shikimit dhe kivit mund të ndihmojnë në mbrojtjen e syve prej tij. Një studim ka gjetur se duke konsumuar tre racione të këtij fruti në ditë, degjenerimi makular u zvogëlua me 36%. Nivelet e larta të zeaksentinës dhe luteinës që përmbahen në kivi mendohet se kontribuojnë në këtë efekt.