Babai dhe gjyshja shfrytëzonin 10 vjeçarin për përfitime në TikTok/ vihen në pranga

Policia çoi në pranga një burrë dhe nënën e tij, pasi akuzohen se shfrytëzonin për klikime në Tik-Tok djalin e mitur 10 vjeç. Denoncimi u bë nga nëna e djalit e cila pas divorcit ka humbur kujdestarinë e tij. Për dhunën, bullizmin dhe denigrimin në rrjetet sociale, drejtues të Tik-Tok janë shprehur se do të punojnë për përmirësimin e platformës në Shqipëri.

Çmenduria për klikime i kapërcen kufijtë, kur shfrytëzues të fëmijëve bëhen vetë familjarët. E tillë është historia e trishtë e një 10-vjeçari i cili u përdor nga babai dhe gjyshja e tij, për përfitime nga klikimet në rrjetin social Tik-Tok.

I mituri shfaqet në video duke përdorur fjalë denigruese dhe banale në profilin e babait të tij 44-vjeçar dhe gjyshes 67 vjeçe, të cilët jetojnë në Sarandë. Video e djalit të mitur, në muajin dhjetor të vitit 2023, ra edhe në sytë e nënës së tij, e divorcuar nga bashkëshorti, e cila sapo e pa se 10-vjeçari po shfrytëzoj në Tik-Tok, iu drejtua menjëherë komisariatit të Kuçovës për të bërë denoncim.

2 muaj hetime dhe prova nga prokuroria e Beratit krijuan bindjen të gjyqtarët e Beratit të lëshojnë urdhër arresti për babain dhe gjyshen e të miturit. Operacioni policor u kodua “Shou”. Efektivët arritën të vënë në pranga kryefamiljarin 44-vjeçar dhe nënën e tij, në Sarandë, të cilët do t’i dorëzohen drejtësisë në Berat, ku ka nisur dhe hetimi ndaj tyre.

Sipas burimeve policore,nëna çdo vit pas ardhjes së djalit nga pushimet e verës ka denoncuar faktin se djali kishte ndryshuar,përdorte fjalor agresiv me të dhe shokët dhe për këtë djali çdo vit është vlerësuar psikologjikisht nga psikologët.Përpjekjet e nënës prej vitesh për të vënë përpara përgjegjësisë ligjore babanë dhe gjyshen e djalit kanë qënë të kota,pasi djali ishte i mitur dhe nuk kishte prova të mjaftueshme ndaj tij,deri me sot kur ai dhe gjyshja e të miturit dolën hapur në rrjetin social Tik Tok,duke i mësuar fëmijës të shajë e ofendojë për të përfituar të ardhura prej tij por edhe duke sharë,ofenduar dhe denigruar figurën e nënën së djalit, mësuese në Shkollën e Mesme të Përgjithshme “5 Tetori” në qytetin e Kuçovës.

Dhuna, dezinformomi, shantazhet dhe gjuha e urrejtjes online është kthyer në shqetësim edhe për autoritetet vendase, të cilat po vlerësojnë në marrjen e masave mbrojtëse ndaj përdoruesve të mitur, veçanërisht për rrjetin social Tik-Tok.

Në një takim informues me nxënës të shkollave të mesme të Tiranës një nga drejtuesit e Tik-Tok, Jakub Olek, deklaroi se pas disa ngjarjeve të rënda në Shqipëri të cilat kanë ardhur si pasojë e denigrimit online, ekipi i mbi 40 mijë punonjësve të Tik-Tok janë duke diskutuar për të përmirësuar platformën.