Ajsbergu më i madh në botë drejt zhdukjes, shkrirja krijon harqe spektakolare në trupin e tij

Erozioni po skulpturon tipare dramatike në ajsbergun më të madh në botë, në atë që ka të ngjarë të jenë muajt e fundit të ekzistencës së tij. Një anije e drejtuar nga kompania e ekspeditave Eyos mbërriti në gjigantin e ngrirë, A23a, duke gjetur harqe të mëdha të prera në muret e saj të ngrira.

Për më shumë se 30 vjet, masa gjigande kishte ngecur fort në baltën e poshtme të detit Weddell, si një “ishull akulli” statik me një sipërfaqe rreth 4 mijë km katrorë. Kjo është më shumë se dyfishi i madhësisë së Londrës së Madhe.

Kolosi është aktualisht i zhytur në Rrymën Rrethore polare të Antarktidës, dhe fshiket nga rryma e madhe e ujit që rrethon kontinentin në drejtim të akrepave të orës.

Kjo rrymë po e shtyn A23a në drejtimin e përgjithshëm të ishujve Orkney Jugor, të cilët janë rreth 600 km në verilindje të majës së Gadishullit Antarktik. Është në rrugën e duhur të asaj që shkencëtarët i referohen si “rrugicë ajsberg”, rruga kryesore për eksportin e akullit nga kontinenti.

Ndërveprimi i erërave, fronteve të oqeanit dhe vorbullave do të përcaktojë kursin e tij të saktë gjatë javëve të ardhshme, por shumë prej këtyre ajsbergëve gjigantë me majë të sheshtë përfundojnë duke kaluar pranë Territorit Britanik të Gjeorgjisë Jugore. Fati i tyre është të copëtohen dhe të përfundojnë në asgjë.