Ju mpihen gjymtyrët? Ja pse ndodh

Mpirja e gjymtyrëve është një simptomë e një numri kushtesh shëndetësore. Shumica e burrave dhe grave e përshkruajnë mpirjen e duarve të tyre sikur të ishin shpuar nga kunjat, duke i bërë ata të ndiejnë dhimbje të mprehta.

Mpirja e përkohshme e duarve mund të jetë për shkak të çdo aktiviteti të shkaktuar nga presioni i zgjatur në një nerv, të tilla si aktivitetet e shkëlqyera motorike (përsëritja), lëvizjet e përsëritura ose sjellja e gabuar e gjumit. Faktorët janë:

Disa nerva – Një sëmundje e diskut ose problemi i shpinës mund të bëjë presion mbi një nerv që fillon në shpinë, kalon nëpër këmbën tuaj dhe arrin gishtërinjtë tuaj.

Sindroma e tunelit të kyçit të dorës – Sindroma e tunelit karpal shkaktohet gjithashtu nga një nerv i bllokuar në kyçin e dorës dhe mund të çojë në “kunja dhe gjilpëra”, mpirje dhe dhimbje në dorë dhe humbje të aftësisë për të kapur fort, thonë ekspertët.

Diabeti – Diabeti mund të shkaktojë dhimbje ose mpirje në krahë dhe këmbë (neuropati periferike).

Alkooli – Konsumimi i tepërt i alkoolit mund të dëmtojë nervat.

Mungesa e vitaminës – Mungesa e vitaminës B12 është e zakonshme tek të moshuarit, vegjetarianët dhe njerëzit me anemi malinje. Mungesa e vitaminës B12 shkakton anemi dhe dëmtime nervore.

Sklerozë të shumëfishtë – Skleroza është një sëmundje autoimune që të çon në mpirjen e qelizave nervore në tru dhe palcës kurrizore.