Sekreti i ballakumeve është tek… Lëndina Bylyku tregon me detaje recetën dhe procesin deri ne pjekje

Lëndina Bylyku është 86 vjeç dhe gatuan çdo vit të famshmen ëmbëlsirë tradicionale të Elbasanit.
Edhe pse në moshë Lëndina vazhdon t’i përgatisë ballokumet sipas mënyrës tradicionale duke respektuar recetën e vjetër të familjes me një tenxhere bakrri të pakallajisur.

Për recetën ajo thotë se nevojiten: 1 kg sheqer, 0.5 kg gjalpë, 7-8 kokrra vezë të freskëta dhe 1 kg miell misri i bluar imët.
Për përgatitjen e ballokumeve nevojitet një tenxhere bakri dhe një lugë e drunjtë.
Në fillim kam shtuar gjysmë kg gjalp të shkrirë (pa kripë) dhe më pas sheqerin. Masën do ta përziejmë duke e mbajtur lugën me të dyja duart për 20 deri në 30 minuta”- thotë ajo. Shtohet një lëvozhgë ujë finji ose qumësht dhe vezët një e nga një. Rrahja e masës duhet të bëhet shkumë. Më pas shtohet mielli i misrit dhe trazohet ngadalë derisa arrihet në një brumë që mund të përpunohet me dorë.
Pjekja është e rëndësishme pasi kërkon kohë dhe temperaturë të ulët. Niset me 120 gradë e duke u rritur ngadalë derisa të piqen plotësisht.